De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (2024)

Achtergrond

Een kans om jeugdonderzoekers uit andere disciplines te ontmoeten, of andere professionals die met kinderen of jongeren werken. De 150 deelnemers van de Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day externe link grepen die kans, op 18 april. Thema: wat heb ik en wat hebben wij nodig om interdisciplinair te kunnen werken?

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (1)

Van ontwerpers en artiesten tot wetenschappers, van een kinderoncoloog tot iemand die bij een bank werkt. De deelnemers van de Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day werkten bij ruim 50 verschillende organisaties, in 8 verschillende landen. Met die diversiteit heeft Dynamics of Youth, de organisator van de dag, al een belangrijk doel bereikt, vertelt algemeen directeur Jacobine Buizer. “Op papier vindt iedereen het een heel goed idee, interdisciplinair samenwerken. Maar het echt doen, dat is een ander verhaal. Het gaat pas goed als er wederzijds vertrouwen is. Het kost tijd om dat op te bouwen, net zoals het tijd kost om bijvoorbeeld elkaars jargon te begrijpen. We organiseerden deze dag om samen uit te zoeken wat we nodig hebben, als individu en als team, om interdisciplinair te werken. Dat deden we niet alleen in woorden, maar ook door te voelen en ervaren. De zintuigen te prikkelen.” Daarbij verschoof de focus tijdens de dag van ‘ik’ naar ‘wij’, legt Jacobine uit. “In de ochtend ging het over ‘wat heb ik nodig om interdisciplinair te werken’. Bijvoorbeeld: hoe blijf je in gesprek met iemand als jullie perspectief conflicteert. In de middag stond het ‘wij’ centraal, en ging het bijvoorbeeld over het opbouwen van duurzame partnerschappen."

Wie waren de deelnemers?

Designer; promovendus/onderzoeker; hoogleraar; hematoloog; kinderoncoloog; kinderarts; analist; manager; artiest; toxicoloog; datawetenschapper; planoloog; financieel voorlichter; communicatiemedewerker; adviseur volksgezondheid.

Beschrijf en teken het schilderij

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (2)

Zelf volgde Jacobine de workshop van Roos de Jonge, universitair docent Community Engaged Learning, en Elsemarijn Leijenaar, arts en PhD-kandidaat Narrative Medicine bij het UMC Utrecht. “Die sessie was gebaseerd op oefeningen vanuit de verhalende geneeskunde. De groep werd gesplitst in ‘ogen’ en ‘oren’. De ogen beschreven een schilderij. De oren moesten luisteren en het schilderij tekenen, ze mochten niets vragen. Ik zag het gebeuren: de ogen-groep gaf een superheldere beschrijving, maar de oren-groep had een heel ander beeld en tekende iets heel anders. Dat was supertof om te ervaren.”

"Het was echt met recht interdisciplinair te noemen, qua sprekers, type presentaties, onderwerpen en insteek van de workshops."

Deelnemer Marloes Kleinjan, hoogleraar Youth Mental Health Promotion en programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut:

"Ik was prettig verrast door het onconventionele en gevarieerde programma. Het was echt met recht interdisciplinair te noemen, qua sprekers, type presentaties, onderwerpen en insteek van de workshops. Ook het gegeven dat je je workshops niet zelf mocht kiezen pakte voor mij heel gaaf uit. Ik heb bij beide workshops mooie en treffende inzichten opgedaan die ik anders gemist had. We werden als publiek echt uitgedaagd om interdisciplinair werken in al haar facetten te zien, te onderzoeken en te ervaren."

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (3)

Keynotes: voorbeelden

Iva Bicanic Doing Interdisciplinarity in Youth Research Naast de workshops deelden vier keynotesprekers voorbeelden van interdisciplinair samenwerken. Dat waren niet alleen succesverhalen, het ging ook over wat er moeizaam ging. DoY-projectcoördinator Femke Everaarts externe link was bij de organisatie betrokken. “Ik vond vooral de keynote van Iva Bicanic heel indrukwekkend. Zij werkt als klinisch psycholoog bij het UMC Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam en wist een zwaar onderwerp, seksueel geweld, heel mooi bespreekbaar te maken.”

Memorykaartjes

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (4)

De deelnemers waren over de workshops verdeeld – inschrijven kon niet omdat de dag in het teken stond van ontmoeten, uit je comfortzone stappen en ervaren. Ook kregen alle deelnemers bij binnenkomst een memorykaartje, en moesten daarmee op zoek naar de persoon met de matchende kaart, vertelt Femke. “Dat was heel leuk; zo stonden ze bijvoorbeeld in de rij voor de damestoiletten naar elkaars kaartje te kijken ontdekten dan hé, wij hebben een match.” Wie een match had, ging samen op de foto – binnenkort een reeks op LinkedIn!

"Aanrader voor eenieder die verborgen krachten in zijn team of organisatie wil aanboren"

Deelnemer Sander van Arum, Orthopedagoog-systeemtherapeut bij Stichting Civil Care:

"Naast de energiegevende dagvoorzitter Catrin Finkenauer was voor mij het hoogtepunt van de dag de workshop teambuilding Curiosity and Courage: how to organize this together van Coen Jutte. Met als tools bewegen, muziek, humor, selfdisclosure en een scheutje mindfulness koppelde hij op soepele wijze denken en ervaren. Hij kreeg het voor elkaar een safe space te creëren waarin de praters werden uitgenodigd een stapje terug te doen en de 'luisteraars' een stapje vooruit. En er was ook nog een effectonderzoekje aan verbonden door het ter plekke invullen van een vragenlijst en opnieuw drie weken later! Aanrader voor eenieder die verborgen krachten in zijn team of organisatie wil aanboren. Samen ben je slimmer!"

Belangrijke concepten

Francesca Ranalli, onderzoeker bij Dynamics of Youth, verzorgde de workshop Participation: feeling, empathizing, and sharing. Daarbij experimenteerden deelnemers met verschillende technieken om hun emoties, voldoeningen en frustraties uit te drukken. “Er kwamen belangrijke concepten aan de oppervlakte”, vertelt Francesca. “Bijvoorbeeld dat het essentieel is om een ‘veilige ruimte’ te creëren, zodat mensen zich op hun gemak voelen om emoties te delen.” De deelnemers kwamen tot de ontdekking dat bij interdisciplinaire participatie het belangrijk is je niet alleen in woorden uit te drukken en open te zijn naar anderen. “Want zelfs in verschillen kan eenheid gevonden worden!”

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (5)

Deelnemer Maarten Crump, The Alignment House:

“Het Doing Interdisciplinarity in Youth Research-evenement leverde voor mij een mooie dag op. Naar aanleiding van de sessies en presentaties heb ik nu contact met andere aanwezigen, waarmee ik tot verdieping kom in mijn eigen werk. Zo heb ik nu contact met Rocío García-Carrión over scholen als leergemeenschappen. En hoe belangrijk het is om als wetenschapper ingebed te zijn in de lokale gemeenschap, willen relevante wetenschappelijke inzichten daadwerkelijk lokaal opgepakt worden. Een aanpak die ook heel waardevol voor ons land kan zijn!”

Misverstand

Tot slot wil Jacobine Buizer nog even iets rechtzetten. “Als strategisch thema Dynamics of Youth zijn wij op aarde om interdisciplinariteit te bevorderen, maar het is een misverstand dat je pas kunt aanhaken als je zelf ook interdisciplinair werkt. Bij DoY hoor je er altijd bij, als je je met jeugd bezighoudt. Vervolgens kunnen wij juist helpen bij het leren kennen van nieuwe mensen, want we hebben de afgelopen jaren gemerkt hoeveel tijd en energie daarin gaat zitten. Daarom zijn dagen zoals deze zo belangrijk.”

De Doing Interdisciplinarity in Youth Research Day was een dag vol ontmoetingen en zintuiglijke ervaringen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6299

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.