Steeds gemakkelijker om nepnieuws te maken met AI: 'Straks weten we niet meer wat we kunnen vertrouwen' (2024)

De techniek om beelden met AI te maken wordt steeds toegankelijker en daarom ook steeds vaker ingezet om nepnieuws mee te verspreiden. Herkennen wat echt is en wat niet wordt hierdoor steeds moeilijker en dat is gevaarlijk, waarschuwen experts.

De ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI) volgen elkaar in hoog tempo op. Waar het een paar jaar geleden nog veel moeite kostte om een nepvideo te genereren, kan dit tegenwoordig gewoon op een smartphone worden gedaan. En dat heeft grote gevolgen voor onze nieuwsconsumptie: want hoe weet je nog wat echt is?

AI-nieuwslezers op social media

Zo gebruikt de Chinese overheid op grote schaal kunstmatige intelligentie om propaganda, vermomd als nieuws, te verspreiden op social media, meldt de Britse krant The Guardian vandaag. En volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zet terreurgroep Islamitische Staat (IS) AI-nieuwslezers in om hun extremistische boodschap online te verkondigen.

Nu is het gebruik van nieuwe technologie om mensen te beïnvloeden niet nieuw. Voorbeelden hiervan zijn de presidentsverkiezingen van 2020 in de Verenigde Staten, of eerder de ramp met vlucht-MH17 in 2014. Toen al waarschuwden veiligheidsdiensten voor Russische botnets die massaal nepnieuws verspreidden op het internet.

Bekijk ook

 • Europese Commissie onderzoekt nepnieuws op Facebook en Instagram: 'Rusland probeert steeds meer te mengen in verkiezingen' clock 01-05-2024

'Heel makkelijk geworden'

Maar door AI zijn we inmiddels wel in een nieuwe fase belandt, denkt hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam Felienne Hermans. "Ik denk dat de technologie nu wel zo is dat er heel makkelijk video's gemaakt kunnen worden waarin het lijkt alsof iemand iets doet."

Al zijn nog lang niet alle video's even geloofwaardig, zegt ze. "Bij sommige van die filmpjes kun je nu best duidelijk horen dat het een door een computer gegenereerde stem is." Maar soms is het bijna niet van echt te onderscheiden: "Hoe kun je als gebruiker, als je aan het scrollen bent, dan onderscheiden: dit is echt of dit is nep?"

Hoe herken je een nepvideo?

Er zijn wel een aantal trucjes om te herkennen of beeld met kunstmatige intelligentie is gegenereerd, legt de hoogleraar uit. "Kijken naar handen, want die zijn heel erg lastig te maken. Dus als iemand zes vingers heeft, dan klopt het niet. Soms zie je het ook wel een beetje aan gezichtsuitdrukkingen. We zijn er als mensen natuurlijk best goed in om een echt mens te herkennen."

Daarbij is het ook belangrijk om te checken of er meer bronnen zijn die het beeld ondersteunen, vervolgt ze. "Zijn er andere mensen die het hierover hebben? Wat denken experts ervan?", geeft ze als tip. "Maar dat kost natuurlijk veel meer moeite. Als jij gewoon lekker zit te scrollen, kun je bijna niet bij ieder filmpje kijken of je er een bron voor kan vinden."

Bekijk ook

 • video Hoe lang kunnen we nog zelf een deepfake herkennen? 'Binnenkort niet meer van echt te onderscheiden' clock 10-05-2023

Ontkennen, want alles is nep

Bovendien zorgt beeldmanipulatie door AI er ook voor dat mensen kunnen ontkennen dat ze bepaalde dingen hebben gezegd of gedaan. Hermans noemt de 'Grab them by puss*'-rel rond Donald Trump als voorbeeld. Een geluidstape waarop de toenmalige presidentskandidaat de omstreden uitspraak deed, lekte in 2016 vlak voor de verkiezingen uit.

"Trump kon toen zeggen: 'Nou, dat deed ik gewoon en dat is helemaal niet zo erg.' Maar hij kon niet zeggen: 'Dat was ik niet.'" Door alle nepvideo's die rondgaan op het internet is dat inmiddels anders, zegt de hoogleraar. "Het is nu zo makkelijk om te zeggen: 'Dat was nep.'"

'Gevaar dat mensen afhaken'

Daar zit volgens haar het grootste gevaar in. "Dat omdat er nagemaakte filmpjes zijn, we straks helemaal niet meer weten wat we kunnen vertrouwen", legt ze uit. "Straks heb je op allerlei soorten manieren informatie, waar misschien een kern van waarheid in zit, maar met zoveel eromheen wat niet helemaal klopt of net iets verdraaid is."

Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen uiteindelijk 'nieuwsmoe' worden en afhaken, waarschuwt Hermans: "Zo van: 'Ja, het maakt het ons niet meer uit. Het is toch allemaal nep.' Dat is pas het echte gevaar."

Bekijk ook

 • video Zweden begint 'Verdedigingsdienst' tegen nepnieuws: 'Logisch dat met toename desinformatie landen dit gaan doen' clock 09-02-2022

Belang van journalistiek

En dat kan ook het aanzien van de journalistiek schaden. Dat Omroep Brabant online video's laat presenteren door een AI-nieuwslezer, vindt ze dan ook geen goed idee. "Ook al is het leuk en wil je experimenteren met al die geweldige technologie, je leunt wel heel erg mee in het frame dat wat je doet vervangen kan worden."

Terwijl de verspreiding van nepvideo's juist laat zien hoe belangrijk het werk van journalisten is, benadrukt Hermans. "Die doen meer dan alleen maar wat vertellen. Ze doen ook onderzoek, interviewen mensen, pakken verschillende perspectieven bij elkaar", somt ze op. "Dus om die reden denk ik: het werk als journalist is zoveel meer, waar je geen algoritmes voor kunt inzetten óf wil inzetten."

Transparantie afdwingen

Maar valt hier nog iets tegen te doen? Overheden liepen in het verleden immers vaak achter de feiten aan bij digitale ontwikkelingen. "Je moet opletten dat je niet in een fatalistische houding komt", zegt de hoogleraar. Dat de Europese Unie met twee nieuwe wetten - de Digital Services Act en Artificial Intelligence Act - probeert kunstmatige intelligentie te reguleren, vindt ze een goed teken.

"Het is belangrijk om er iets aan te doen", zegt Hermans tot slot. Er moet volgens haar meer transparantie worden afgedwongen. "Je kan eisen: in iedere software die deepfakes kan maken, moet een watermerk zitten: 'Let op! Dit is gemaakt met AI.' Dat zullen die bedrijven helemaal niet willen, maar dat kan je met wetgeving wel afdwingen. Dat zou wel helpen."

Bekijk ook

 • Wat verandert er met de Digital Services Act voor het verspreiden van nepnieuws? En 7 andere vragen van jullie beantwoord clock 03-03-2023

Door AI-nepnieuws wordt het steeds moeilijker om in te schatten wat echt is

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Steeds gemakkelijker om nepnieuws te maken met AI: 'Straks weten we niet meer wat we kunnen vertrouwen' (2024)

FAQs

Wat zijn de gevaren van kunstmatige intelligentie? ›

 • 12 risico's van kunstmatige intelligentie. 1 . ...
 • Aansprakelijkheid voor handelen. ...
 • Te weinig privacy. ...
 • Software met gezichtsherkenning. ...
 • Gezichtsherkennings-app maakt einde aan privacy. ...
 • Impact op de arbeidsmarkt. ...
 • Nep-content en nepnieuws. ...
 • Loss of Skills.

Wat is het grootste gevaar van AI? ›

Met het risico op misbruik en manipulatie, technologie die in verkeerde handen komt, het verkrijgen van geheime informatie om oorlog te voeren, autonome wapensystemen (de zogenaamde killer robots) zijn we als mens uiteraard niet beter af. Toch denkt een grote meerderheid van de specialisten aan de voordelen van AI.

Wat zijn de nadelen van een AI? ›

Wat zijn de gevaren en risico's van AI?
 • Gebrek aan transparantie. AI-systemen kunnen niet uitleggen waarom ze bepaalde resultaten geven. ...
 • Data is niet objectief. AI-systemen worden getraind met data. ...
 • Wie is er schuldig? ...
 • Privacy en gegevensbescherming. ...
 • Bedreiging voor de democratie. ...
 • Veel invloed van grote technologiebedrijven.

Wat zijn de voordelen van kunstmatige intelligentie? ›

Kunstmatige intelligentie analyseert en gebruikt data sneller en beter dan een mens. Dat brengt efficiëntie en besparingen met zich mee, en de kans op fouten is kleiner. Ook kan AI helpen de veiligheid te waarborgen.

Is My AI gevaarlijk? ›

Omdat My AI een evoluerende functie is, moet je altijd onafhankelijk de antwoorden van My AI controleren voordat je vertrouwt op enig advies, en deel je geen vertrouwelijke of gevoelige informatie. In tegenstelling tot andere chats met vrienden worden alle berichten met My AI bewaard tenzij je ze verwijdert.

Is kunstmatige intelligentie? ›

Definitie van artificiële intelligentie (of kunstmatige intelligentie) AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.

Hoe bedreigend is artificiele intelligentie? ›

AI-toepassingen die in fysiek contact komen met mensen of geïntegreerd zijn in het menselijke lichaam kunnen veiligheidsrisico's vormen wanneer ze slecht ontworpen, misbruikt of gehackt worden. Een slechte regulering van AI in wapens kan leiden tot het verlies van menselijke controle over gevaarlijke wapens.

Waarom is ChatGPT gevaarlijk? ›

Naast dat de chatbot vaak fouten maakt, kan de data die je deelt met ChatGPT ergens anders opduiken of gestolen worden. Chatbot ChatGPT is niet alleen goed in het opstellen van artikelen en persberichten, maar bijvoorbeeld ook in het samenvatten van een meeting.

Welke jobs in gevaar door AI? ›

Technische beroepen die het meest bedreigd worden zijn eerstelijns IT-ondersteuning, data entry, data analysis en routinematige programmeerfuncties. AI kan dan wel steeds breder ingezet worden, toch zullen voor veel functies menselijke creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden essentieel blijven.

Wie is de uitvinder van AI? ›

In 1949 verscheen het boek 'Giant Brians, or Machines that Think', waarin computers worden vergeleken met menselijke hersenen. In de jaren vijftig bedacht John McCarthy de term 'kunstmatige intelligentie'. En sindsdien wordt hij gezien als de 'vader van de AI'.

Waarom is AI slecht voor het milieu? ›

Het trainen van Artificiële Intelligentie (AI) vergt enorm veel stroom. Daarmee is de opkomst van AI meteen een bedreiging voor het klimaat, vanwege de grote CO2-voetafdruk. Nu al slurpen datacentra zo'n drie procent van alle elektriciteit wereldwijd op en één procent van de CO2-uitstoot komt van diezelfde datacentra.

Wat kan AI niet doen? ›

Het gaat bij AI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. De apparaten zijn zich echter niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes en herkennen patronen.

Waarom is AI zo gevaarlijk? ›

Een verwant gevaar van AI is de opzettelijke manipulatie en misinformatie van de samenleving via algoritmen. AI kan realistische en overtuigende inhoud genereren, zoals deepfakes, nepnieuws en propaganda, die de meningen en het gedrag van mensen kan beïnvloeden.

Wat is zwakke kunstmatige intelligentie? ›

Zwakke AI verwijst naar intelligente machines die één specifiek intellectueel probleem goed kunnen uitvoeren. Deze vorm van AI richt zich op het ontwikkelen van algoritmen die de optimale oplossing van het probleem zo goed mogelijk benaderen.

Hoe herken je kunstmatige intelligentie? ›

In tegenstelling tot de natuur, wordt de intelligentie 'kunstmatig' en dus door de mens gemaakt. Kunstmatige intelligentie is een overkoepelende manier van hoe je menselijk denken overzet in techniek. Net als een mens kan deze techniek redeneren, plannen, leren, een taal begrijpen en zichzelf corrigeren.

Wat zijn de nadelen van My al? ›

Voor jonge gebruikers kan het gebruik van My AI verwarrend zijn. Ze kunnen niet begrijpen dat My AI geen echt persoon is en kunnen daarom ongepaste informatie delen. Het is belangrijk dat ouders en voogden kinderen informeren over de chatbot en hen vertellen wat ze wel en niet kunnen delen.

Is ChatGPT gevaarlijk? ›

ChatGPT loopt het risico van een nieuwe cyberaanval. Volgens recent onderzoek uitgevoerd door Vulcan Cyber kunnen hackers de chatbot misbruiken om kwaadaardige packages, ofwel computerbestanden of -pakketten, te verspreiden binnen de groep ontwikkelaars.

Wat is de impact van AI? ›

AI-systemen zorgen ervoor dat veiligheidsrisico's continu worden gemonitord en aangepakt. AI leert wat de positieve impact is op gedragsverandering, waardoor negatieve zaken gekanteld worden. Dit zorgt onder andere voor het verlagen van de criminaliteit.

Is AI een bedreiging? ›

AI kan een bedreiging vormen voor traditionele leerprocessen en leiden tot een verlies aan persoonlijk contact en minder diepgang in leertrajecten. Tegelijkertijd biedt AI de mogelijkheid tot gepersonaliseerde programma's afgestemd op individuele behoeften, rekening houdend met de context van de eigen werkpraktijk.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 6265

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.