Nog 85 auto's in ingestorte parkeergarage, Nieuwegein wil dat ook eigenaar onderzoek gaat doen (2024)

    28 mei, 18:12 4 minuten leestijd

    Nog 85 auto's in ingestorte parkeergarage, Nieuwegein wil dat ook eigenaar onderzoek gaat doen (1)

    Nieuwegein - In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Intussen wordt reikhalzend uitgekeken naar het onderzoek naar de oorzaak. De gemeente Nieuwegein wil dat ook de eigenaar van de parkeergarage onderzoekt waardoor de rijhellingen zondag zijn ingestort.

    De eigenaren van de auto's die nog in de garage staan zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder. Medewerkers van het St. Antonius mogen deze week binnen de provincie gratis met het openbaar vervoer naar werk afreizen op vertoon van hun personeelspas. De speciale regeling van U-OV duurt tot en met vrijdag.

    Sommige auto's dicht bij het ingestorte deel zijn beschadigd, terwijl auto's verder van de hellingbaan dat niet zijn, zegt de ziekenhuiswoordvoerder. Hoewel er geen instortingsgevaar voor de rest van het gebouw is, is de garage nog volledig afgesloten. Daardoor kan niemand nu spullen als papieren, creditcards of telefoons uit de auto halen.

    Volgens de woordvoerder zitten het trappenhuis en de liften "in een hele andere hoek van de garage" dan de ingestorte baan. Daarom wordt gehoopt dat mensen binnenkort toch bij hun eigendommen kunnen.

    In overleg met beheerder Q-Park wordt besloten hoe de auto's weggehaald kunnen worden. "Zodra we goed geïnformeerd zijn, zullen we een plan maken om de auto's te bergen en ook het puin te ruimen", zegt een woordvoerder van Q-Park. "Samen met het ziekenhuis staan we in nauw contact met de eigenaren van de auto's."

    Onderzoek naar oorzaak

    De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voert momenteel een verkennend onderzoek uit, maar los daarvan moet eigenaar Primevest Capital Partners een eigen onderzoek doen naar de oorzaak, vindt de gemeente Nieuwegein.

    Het besluit om de garage te heropenen ligt bij de gemeente, aldus een woordvoerder. Daarvoor baseert Nieuwegein zich op het onderzoek van de OVV. "Als ze precies kunnen zeggen wat de oorzaak is en of het daarom wel of niet veilig is, kunnen wij beslissen over het wel of niet openstellen van de garage."

    Een woordvoerder van Primevest liet eerder op de dag weten dat het bedrijf "enorm geschrokken" is van de instorting. Primevest verleent "volledige medewerking" aan het verkennende onderzoek van de OVV. Voor vragen over de opdracht van de gemeente Nieuwegein voor een eigen onderzoek was de woordvoerder 's middags niet direct bereikbaar. Of er ook een formeel onderzoek komt, moet OVV nog bepalen. Ook het architectenbureau dat de garage ontwierp is een onderzoek gestart.

    Andere parkeerbedrijven

    Andere parkeerbedrijven volgen de onderzoeken "op de voet", zegt Carlo Barten, directeur APCOA PARKING in Nederland. Het bedrijf, met ongeveer 120 parkeerlocaties door heel het land, is maandag gaan kijken bij de eigen parkeergarages die vergelijkbaar gebouwd zijn als die van Q-Park in Nieuwegein, om te bepalen of daar "gekke dingen te zien waren".

    "We zijn net als iedereen in Nederland natuurlijk enorm geschrokken", zegt Barten. Twee parkeergarages van APCOA PARKING hebben eenzelfde soort constructie als die bij het St. Antonius Ziekenhuis.

    Vooralsnog maakt directeur Barten zich geen zorgen. Hij vertrouwt op de manier waarop in Nederland omgegaan wordt met bouwconstructies, zoals "alle controles op bouwplannen" die moeten plaatsvinden voor een gebouw er komt. APCOA PARKING biedt parkeerplekken aan in publiek toegankelijke garages, waaronder bij het HagaZiekenhuis in Den Haag.

    Een grootschaliger check van parkeergarages in Nederland komt volgens Barten pas aan de orde als duidelijk is wat de oorzaak van het voorval in Nieuwegein is. "We moeten weten: was het een vreselijk incident, of moeten we iets aanpassen? Zolang je de reden niet kent, kun je niet beoordelen hoe het bij andere garages zit."

    Interparking, met 127 locaties door heel Nederland, laat weten dat parkeergarages regelmatig worden gecontroleerd. Het is bij een woordvoerder van Interparking Nederland niet bekend dat er locaties extra zijn gecontroleerd naar aanleiding van de instorting in Nieuwegein. "We willen geen paniek zaaien op dit moment. Overal voldoen we aan de wetgeving."

    Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

    Tips van de redactie

    Irritatie om totaal overwoekerde wandelroutes: 'In de jungle zijn de paden beter'
    Hier kijk je bij jou in de buurt EK-wedstrijden op een groot scherm
    Bewoners Leidsche Rijn opgeschrikt door zandheuvel vlak voor de deur
    Inspectie: nog steeds zorgen over cultuur in vrouwengevangenis Nieuwersluis
    WOZ-waarde in meeste gemeenten gestegen, maar in deze 4 gemeenten was er juist een daling

    Puzzels

    Sudoku
    Woordzoeker

    Alle puzzels

    Ook RTV Utrecht!

    Tuinvragen? Vraag het Jurgen Smit tijdens het Tuinspreekuur op Radio M Utrecht!
    EK Winactie: Deel jouw gezelligste oranje outfit en Win!
    Mijn Mooiste Plek: Ontdekkingstocht door Utrecht van boomknuffels tot aan een zoektocht naar een zeldzame bloem die nauwelijks nog voorkomt
    Luister naar Radio M Utrecht en doe mee met onze spelletjes! Wie weet win jij een safaritocht met De Blauwe Bever
    De hele dag luisteren naar je favoriete hits? Swing heerlijk de dag door met onze Lekkere Luister Lijsten op Spotify!
    Nog 85 auto's in ingestorte parkeergarage, Nieuwegein wil dat ook eigenaar onderzoek gaat doen (2024)

    References

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Dan Stracke

    Last Updated:

    Views: 6013

    Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Dan Stracke

    Birthday: 1992-08-25

    Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

    Phone: +398735162064

    Job: Investor Government Associate

    Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

    Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.